Sealyham terrier

Sealyhamterrier

Sealyhamterrier är vänlig glad, aktiv och robust. Den är ofta lekfull långt upp i åren. Rasen är viljestark, charmig och sympatisk. Det är en trogen kamrat och en underbar familjemedlem. Sealyhamterrier är en aktiv sällskaps- och familjehund som uppskattar de flesta typer av aktiviteter såsom spår, lydnad, agility och skogspromenader eller att ligga i soffan och mysa. Rasen är framavlad på godset Sealy Ham i Wales under mitten av 1800-talet till gryt och småviltsjakt och som skulle vara vit för att inte förväxlas med grävling. Aveln var medvetet inriktad på att få fram hundar med extrem viltskärpa och jaktlust. Rasen erkändes av den engelska kennelklubben 1910.

Det är en lågbent och kraftfull hund med vit sträv päls. En rektangulär hund med mycket substans i litet format. Färgen är vit med citronfärgade, bruna eller grävlingsfärgade tecken på huvud och öron. Pälsen kräver regelbunden skötsel och trimning för att ta bort lösa hår och att förhindra pälsen att bli glanslös.

Sealyham terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: ca 31 cm
  • Vikt: ca 8-9 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

© 2023 Svenska Terrierklubben