Ceskyterrier

Ceskyterrier

Ceskyterrier var tidigare en terrier som föddes upp för jakt på räv och grävling. Numera är rasen främst hållen som sällskapshund. Ceskyns jaktlust är styrbar och den prioriterar alltid familjen framför vilda djur. Men den har full kapacitet att ta livet av exempelvis en råtta eller andra mindre skadedjur.

Rasen fungerar utmärkt med andra husdjur, alltifrån kaniner till hästar. Ceskyns kärlek och bundenhet till familjen innebär att det aldrig är några problem att ha den lös. Inkallning lär den sig lätt, och på promenad följer den sin mänskliga flock hack i häl. Den har en allmänt välvillig inställning till omgivningen, den är positiv och nyfiken gentemot allt och alla. Rasen är signalsäker och tycks ha lätt att göra sig förstådd, den trivs mycket bra tillsammans med andra hundar och gillar att vara medlem i en flock.

Man ska ha gott om tid för sin hund och ge den tillfälle att vara delaktig i vardagen. Pälsen är utan överdrifter, lång, fin men inte alltför mjuk, svagt vågig och silkesglänsande. Den bör kammas och borstas regelbundet. Pälsen klipps cirka fyra gånger per år, något som man lätt kan lära sig att utföra hemma. Den fäller inte.

Ceskyterrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Tjeckien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: 27–32 cm
  • Vikt: 6–10 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben