Skotsk terrier

Rasen är självständig med stor integritet och mycket god förmåga till anpassning. Den är lättfostrad och behöver gå regelbundna promenader för att må bra. Inomhus är rasen mycket lugn och anpassar sig lätt till skilda miljöer. Skottar kan tränas i både lydnad, spår, agility och viltspår. Rasen går bra ihop med barn under förutsättning att barnen behandlar hunden med hänsyn. Som med alla raser är det mest en fråga om hur barnen behandlar hunden och inte tvärtom.

Skotten är en stadig, kompakt hund med korta ben och mycket djup välutvecklad kropp. Den är alert och rörlig och ger intryck av stor styrka i litet format. Ursprungligen avlades skotsk terrier för att hålla nere bestånden av grävlingar, råttor, rävar och andra skadedjur på gårdarna i Skottland. Det var viktigt att hunden fungerade som jakthund.

Vikt är enligt rasstandarden 8,5–10,5 kg och mankhöjd är 25–28 cm. Pälsen ska bestå av tät underull och strävt täckhår. De två hårlagen utgör tillsammans ett effektivt skydd mot väder och vind.  Pälsen kräver regelbunden kamning och trimning 4 gånger per år.

Skotsk terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: 25-28 cm
  • Vikt: 8,5–10,5 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben