Silky terrier

Silky terrier

Silky terrier kommer från Australien och är en nära släkting till australisk terrier och yorkshireterrier. Enligt vissa skrifter är även dandie dinmont terrier inblandad. De britter som koloniserade Australien förde med sig sina hundar, bland annat små terrier av den gamla engelska typen: med svart eller blågrå rygg och en päls med antingen strävt täckhår och mjuk underull eller en alltigenom silkeslen struktur. Hundarna föddes främst upp i Sydney, en av anledningarna att rasen tidigare kallades sydney silky terrier. Den första individen kom till Sverige ca 1965.

Rasen är vaken och alert med ett så kallat terriertemperament. Den jagar gärna råttor och möss.  Rasen är aktiv, den gillar att jobba och deltar gärna inom olika hundsporter bland annat agility, viltspår och lydnad.

Pälsen ska vara silkesmjuk och och ska inte vara golvlång. Man bör kamma och borsta 1–2 gånger per vecka. Silky terrier klipps på tassar, runt nos, på öron och svans. Man bör bada hunden ungefär var fjortonde dag och använder då både schampo och balsam.

Silky terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Australien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: Hane 23-26 cm. Tikar förhållandevis mindre.

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben