Lakeland terrier

Lakelandterrier

Lakelandterrier är en glad och positiv hundras med mycket charm. Den är aktiv och nyfiken, alltid full av förväntan och med glimten i ögat. Det är en livlig hund, speciellt som unghund. Typiskt för lakelandterriern är den milda, vänliga blicken. Den har lätt för att lära men kan vara en utmaning vid lydnadsträningen. Den trivs ofta bra på agilitybanan, och arbetslusten för att spåra och söka är stor. Lakelandterriern är framavlad för att vara en modig och självständigt arbetande klippgrytjägare. Det är en terrier och kräver en vänlig men fast och konsekvent hand.

Rasen blir aldrig sina ägares trogna slav men kommer att visa sin ovillkorliga tillgivenhet till de som befinns vara den värdig. Rasen härstammar från den bergiga nordvästra delen av England, the Lake District. Genom selektiv inkorsning av äldre terrierraser lyckades man skapa en ras med extremt mod och framåtanda, liten till formatet, men med tillräcklig benlängd för att kunna hoppa upp på klipphyllor där räven, hotet mot dem omfattande fårnäringen, förskansat sig.

Lakelandterriern är en strävhårig ras med en dubbel päls; en mjuk underull som täcks av en sträv yttre päls. Pälsen trimmas vilket betyder att man med jämna mellanrum plockar eller drar av den gamla pälsen för hand för att lämna plats för ny. En lakelandterrier som trimmas regelbundet fäller minimalt.

Lakeland terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: Hanar 37 cm (tikar något mindre)
  • Vikt: Hanar 7,5 – 8 kg (tikar något mindre)

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben