Kerry blue

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är en sportig ras som är nyfiken, samarbetsvillig och mentalt rustad för det mesta. Det är en mycket intelligent hund, mjuk och vänlig, sin något kaxiga framtoning till trots. Det är ingen skarp vakthund men håller rätt på vad som händer runt huset och varnar genom att skälla. Historiskt var rasen känd för sitt heta temperament, men dagens hundar är mer sociala och mjukare till sättet. Rasen lär ha funnits på Irland sedan sekler.

Den troligen första nedtecknade referensen till kerry blue terrier är daterad 1847. Folket behövde en hund som hjälp i arbetet och därför utvecklades terriern till en allroundhund. Den skulle hålla efter råttorna, vakta hemmet, valla fåren samt också fungera som jakthund främst på grävling och utter som det var tillåtet att jaga. Tjuvskytte ägde också rum och till det passade de blå hundarna bra. Färgen lät dem smälta in i skuggorna och därigenom undkomma upptäckt.

Nuförtiden används rasen sällan till jakt men istället har den visats sig lämplig för bland annat agility, rallylydnad, lydnad, sök och spår. Valparna föds svarta men den vuxna hundens päls har alla nyanser av blått, med eller utan svarta markeringar. Pälsvården är relativt okomplicerad. Hunden bör klippas 6–8 gånger per år. Sköter man pälsen regelbundet så bildas det aldrig tovor.

Kerry blue terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Irland
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: 45,5–49,5 cm (tikar något lägre)
  • Vikt: 15–18 kg (tikar något lättare)

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben