Irish glen of imaal

Irish glen of imaal terrier

Rasen har använts som robust gårds- och grytjakts hund i århundraden och har varit en väldigt lokal företeelse i den ensliga dalen Glen of Imaal,  Irland. Ursprungsanvändningen var för grävling och utterjakt, samt vakt. I dag är den en glad och aktiv sällskapshund. Rasen aktiveras gärna med agility, långpromenader, sök- och spårarbete.

Det viktigaste för den är att få vara med, den älskar även att bada och trivs utmärkt i soffan. Rasen har en stark flockkänsla och trivs bäst när hela familjen är samlad. Med andra ord, en mycket god familjekamrat, som finns vid din sida i vått och torrt. Irish glen of imaal terrier är i grunden en sund ras med få kända hälsoproblem. Det är en medelsstor hund med medellång päls. Färgen är vete eller blue brindle (tigrerad).

Den ger intryck av stor styrka med maximal substans i förhållande till storlek. Kroppen är längre än den är hög och är lågställd. Den behöver trimmas 2–3 gånger per år och kammas 1–2 gånger per vecka. Pälsen är medellång med sträv struktur och mjuk underull. Hunden bör se ut som en arbetande terrier och trimningen/pälsvården bör ske utifrån den aspekten.

Irish glen of imaal terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Irland
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: 35,5 cm (tikar förhållandevis mindre)
  • Vikt : ca 16 kg (tikar förhållandevis mindre)

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben