English Toy

English toy terrier

English toy terrier (ETT) har sitt ursprung i black and tan terriern. Rasens historiska bakgrund som gryt-, rått- och knähund berättar om en oslagbar anpassningsförmåga, men idag är den i första hand en ren sällskapshund. Det gälla skallet fungerar bra som alarm och gör den till en bra och vaksam familjehund.

Det är en intelligent, glad, vaken och sportig liten kompis som vill följa med dig överallt, förutom när det regnar då den helst stannar hemma. De tycker mycket om att få vara med och göra saker (agility, tricks, långa promenader när det inte är kallt).  Aggressivitet är mycket sällsynt. Den är orädd för höjder, smidig  och har bra balans. Rasen är en tillgiven, vänlig och mycket omtyckt kompis.

Färgen är svart med tan-tecken och pälsen skall vara tät, slät och blank. Ett karaktäristiskt drag är dess öron som har formen av en ljuslåga. Öronen är något spetsiga, tunna, högt ansatta och sitter lagom tätt och är riktade framåt. Pälsen är mjuk och blank och kräver ett minimum av pälsvård.  Avsaknaden av underull gör dock att den fryser lätt.

English Toy terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: 25–30 cm
  • Vikt: 7–3,6 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

  • Revideras nästa gång: 2027
  • Kontakt Avelskommittén: Lena Lidsell

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben