Dandie Dinmont

Dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier är en lugn och fridsam terrierras. Den är sportig och tålig i alla slags väder. Den är ursprungligen en jaktterrier specialiserad på grävling, räv och utter. Numera är den en uppskattad sällskapshund. Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig. Rasen är mycket lättsam, passar både en aktiv familj som en pensionär, och fungerar oftast mycket bra bland andra hundar.

Huvudet, som är täckt med vacker silkeslen päls, är mycket typiskt för rasen. Ögonen är stora, kloka och har ett intelligent uttryck. Den långa kroppen är lågställd och vesslelik med korta kraftiga ben. Pälsen är dubbel, bestående av mjuk underull och hårdare täckhår som inte är strävt men ger en frasig känsla vid beröring. Pälsfärgen är peppar eller senapsfärgad. Pälsen bör kammas igenom minst ett par gånger i veckan. Pälsen behöver i regel trimmas några gånger per år.

Dandie Dinmont illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Vikt: 8-10 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben