Borderterrier

Borderterrier

En borderterrier är en glad kompis med ganska stort aktivitetsbehov. Den älskar människor och passar bra i barnfamiljer. Eftersom den är så sällskaplig passar den inte för en heltidsarbetande familj. Rasen är kontaktvillig och röstkänslig och har lätt att lära sig saker och trivs när den får använda sitt huvud. Familjens katt kan känna sig säker, men utanför familjekretsen räknas dessa oftast som jaktbyte. Den startar sällan slagsmål men går heller sällan undan om den blir provocerad.

En borderterrier trivs bättre ju mer den får använda sitt huvud – den är ju en arbetande terrier. Borderterriern är ursprungligen en jakthund och används fortfarande som sådan. Den har idag blivit populär eftersökshund och kortdrivare på framför allt klövvilt.

För den som inte jagar finns många andra aktiviteter som passar. I Sverige tävlar man framgångsrikt lydnad och agility, och rasen har många champions i dessa grenar. Även i bruksgrenarna spår och sök finns framgångsrika ekipage. Därhemma kan man lätt lära in konster av olika slag!

Borderterrier behöver trimmas minst två gånger per år. Då plockas den sträva ytterpälsen bort. Däremellan kammas hunden regelbundet. Om man vill delta på utställning med sin hund behövs lite extra trimning inför utställningen.

Borderterrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Gryt- och sällskap
  • Vikt (hane/tik): 5,9-7,1 kg / 5,1-6,4 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

© 2023 Svenska Terrierklubben