West highland white terrier

West highland white terrier är glad, vänlig och modig med stort självförtroende och är med på allt. Den används mest som sällskapshund men många individer är duktiga i hundsporterna lydnad och agility. Som framgår av rasnamnet härstammar rasen från de västra högländerna i Skottland, där små, lågbenta robusta terrier i flera färgvarianter användes till bland annat gryt- och vildkattsjakt. Det hände att man av misstag sköt hunden istället för bytet. För att minska den risken började överste Malcolm of Poltalloch under 1860-talet att prioritera vita exemplar. Sitt nuvarande namn fick rasen 1905, men så sent som 1924 var parningar med cairnterrier tillåtna. 

Rasen är liten, kort, kraftig och mycket rörlig. Pälsen är vit och sträv. Pälsen bör trimmas 5–6 gånger per år. En trimmad och sträv päls slår ifrån sig smuts och blir därför lättskött.

West highland white illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde : Sällskap
  • Mankhöjd: ca 28 cm

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben