Terrier brasileiro

Terrier brasileiro

Ursprunget för terrier brasileiron är oklart men det som oftast nämns är att de brasilianska studenter som i slutet av 1800- och i början av 1900-talet studerade i Storbritannien och Frankrike, vid sin återkomst till hemlandet förde med sig hundar av ”foxterriertyp”. Dessa korsades sedan med lokala små hundar som fanns vid gårdarna på den tiden. I hemlandet hålls rasen oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakthund och varnande vakthund. Då den är följsam, aktiv och gillar att jobba så lämpar den sig för de ägare som vill pröva på många olika hundsporter. Rasen erkändes internationellt 1964. Första individen registrerades i Sverige 2007.

Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som sägs hålla i sig även på äldre dagar. Den kan passa in såväl i en stadslägenhet som på en stor gård på landet. Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan rasen ibland vara försiktig och observerande. Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort utan underull.

 

 

Terrier brasileiro illustration

Fakta

  • Ursprung : Brasilien
  • Användningsområde : Sällskap
  • Mankhöjd: Hane 35–40 cm och tikar 33–38 cm

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben