Strävhårig foxterrier

Strävhårig foxterrier

Rasen är en trevlig sällskaps- och familjehund. Den är läraktig och uppskattar aktiviteter med sin familj. Dagliga promenader är en självklarhet, men att vara aktiv mentalt är lika spännande för en fox. Strävhårig foxterrier är den äldsta av de två foxterrierraserna. Rasens uppgift var en gång rävsprängarens, det vill säga att få ut räv som under jakten gått i gryt. I början fäste man inget eller ringa avseende vid utseendet om den kunde fungera i jaktsammanhang. Den skulle emellertid vara tillräckligt mycket vit för att lätt skilja sig från räven. De två varianterna blandades inbördes till år 1876, då engelska kennelklubben började föra separata register.

Idag är agility och spår exempel på en rolig sysselsättning för foxterriern. Att gosa i fåtöljen eller leta upp en solfläck på köksgolvet är också mycket uppskattat. Rasen är pigg, alert, smart och påhittig. Den bör fostras vänligt men bestämt och konsekvent, eftersom den annars gärna tar överhand. Man bör som ägare till en strävhårig foxterrier förvänta sig en hund, som noterar det mesta man gör, och trivas med det. Rasen päls är sträv och färgen är trefärgad vit, svart och gulröd. Den är en kvadratisk och högbent terrier. Rasen fäller inget hår vid regelbunden trimning.

Rasklubb

Strävhåriga Foxterrierklubben
Strävhårig foxterrier illustration

Fakta

  • Ursprung : Storbritannien
  • Användningsområde : Sällskap
  • Mankhöjd : Hane ca 39 cm, tikar något lägre.

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben