Parson Russell

Parson russell terrier

Rasen är livlig, lekfull och modig, men också tuff och samtidigt ska den vara lugn och följsam i hemmet. Parson russell terrier skall ge ett arbetsdugligt intryck, vara aktiv och smidig utan överdrifter. Rasen är byggd för att vara ihärdig och uthållig.

Helhetsbilden skall vara en balanserad och rörlig hund. Den används med fördel till jakt under jord på räv och grävling samt stötande och kortdrivande ovan jord. Den deltar gärna i hundsporter som t ex viltspår, agility och lydnad. Rasen skapades av kyrkoherde John ”Jack” Russell (1795-1883) i Storbritannien. Som erfaren hästkarl och jägare blev han lidelsefullt engagerad i uppfödning av terrier. Under studietiden i Oxford köpte han sin första terrier, en vit strävhårig tik vars huvudteckning står nära dagens rasstandard.

Jack Russell arbetade med korsning av olika arbetande terrier, både en- och flerfärgade. Målet var hela tiden att förbättra jaktegenskaperna utan att i särskilt hög grad fästa vikt vid någon enhetlig rastyp. Rasen godkändes internationellt först 2001. Det förekommer tre pälslag: raggig, sträv och släthårig. De två förra kräver trimning ett par gånger om året.

Parson Russell terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Gryt- och sällskap
  • Mankhöjd : hane 36 cm, tikar 33 cm

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

© 2023 Svenska Terrierklubben