Miniatyrbullterrier

Miniatyrbullterrier

Miniatyrbullterriern är en utpräglad sällskapshund och en allsidig familjehund som tycker om allt från fartfyllda aktiviteter som agility till viltspår och utställning. Rasen har ett stabilt psyke och är godmodig, lekfull och en sann livsnjutare. Den är modig, envis och stark och har en spontan och framfusig karaktär som gör att den kan upplevas som svåruppfostrad.

Den härstammar från doggar och terrier och därifrån har den fått en karaktäristisk mix av självständighet, sävlighet, nyfikenhet och explosivitet. Den kräver en konsekvent uppfostran med givna regler redan från valpstadiet. Miniatyrbullterriern är både speciell och personlig och kan ställa stora krav på sina ägare.

Hunden ska ge intryck av att ha maximal substans för sin storlek. Rasen ska vara kraftigt byggd, muskulös, välbalanserad och rörlig, med ett intresserat, bestämt och intelligent uttryck. Unikt är den konvexa nosryggen och det äggformade huvudet. Färgen är helvit med svarta eller tigrerade fläckar, två- eller trefärgade med svart, brindle (tigrerad), röd eller fawn där vit färg inte är dominerande. Pälsen ska vara kort, åtliggande, jämn och hård samt ha en vacker glans. Den är lättskött och badas vid behov.

Miniatyrbullterrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: 35,5 cm

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

© 2023 Svenska Terrierklubben