Jack Russell

Jack russell terrier

Pastor John Russell i England anses som rasens skapare. Han behövde en uthållig, modig jaktterrier av lagom storlek som skulle assistera foxhundarna i rävjakten. Två varianter utvecklades sedermera ur så gott som samma linjer, skillnaden var egentligen storlek och proportioner. Den lågbenta jack russell terriern utvecklades och erkändes först i Australien. Det är en sällskapshund men också en duglig jaktterrier, lämpad för grytjakt.

Det är en positiv hund, förväntansfull och glad möter den de flesta utmaningar. Man ska vara medveten om att jaktinstinkten finns där, även om man inte tänkt använda hunden till jakt. Jaktinstinkten utgör en motor hos hunden, och den motorn kan användas till så mycket annat, till exempel hundsporter som agility, spår och eftersök. Jack Russell terrier är livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck. Rasen är framåt, orädd, social och vänlig med gott självförtroende.

Det förekommer tre pälslag: den släthåriga varianten med en tät slät päls behöver inte trimmas, den raggiga i två lager, en mjuk underull och en sträv ytterpäls och den strävhåriga ett mellanting mellan slät och raggig. Den är också i två lager, men den har inte den mjuka underullen som en raggig päls består av. Raggig och sträv päls trimmas.

 

Jack Russell illustration

Fakta

  • Ursprung: Australien
  • Användningsområde: Sällskap, lämpad för grytjakt
  • Mankhöjd: ca 25–30 cm
  • Vikt: ca 5–6 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

© 2023 Svenska Terrierklubben