Bedlingtonterrier

En bedlington älskar att röra på sig. Den är en allroundhund som passar de flesta. Rasen älskar att få springa i full galopp på stora fält, följa med i skogen och fjällvandra. Men den nöjer sig också med vanliga promenader. I England används den fortfarande till jakt, men i Sverige finns det nog ingen som jagar med sin hund. Däremot är den duktig på viltspår. Med sin smidiga kropp passar den också utmärkt till agility. Det finns också en del individer som är duktiga lydnadshundar.

De är vänliga och sociala hundar som är trevliga familjehundar. Rasen har ett tilltalande mjukt temperament, den ska vara djärv, men kan ibland vara reserverad mot främlingar. Den gillar att koppla av inomhus och sträcker gärna ut sig i soffan. De är oftast tysta och skäller inte så mycket.

Rasen har ett speciellt utseende, den liknar mer en vinthund än en terrier. Den silkeslena hättan på huvudet brukar också väcka uppmärksamhet. Den har sitt syfte. Från början användes rasen ofta till grytjakt och då skyddade pälsen på huvudet samt tofsarna på öronen hunden mot angrepp från djuret i grytet. Pälsen bör borstas och kammas minst en gång i veckan och pälsen bör klippas var 6-8:e vecka. Ska hunden delta på utställning bör den klippas oftare. Öronen måste som regel plockas på hår. Men i gengäld fäller den inte. Den kan badas ofta. Pälsen känns mjuk och fräsch. Många allergiker klarar rasen och pälsen utan problem.

Rasklubb

Skandinaviska Bedlingtonklubben
Bedlington terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Storbritannien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd: 41 cm
  • Vikt: 8–10 kg 

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben