Australisk Terrier

Australisk terrier

Rasen har sitt ursprung i Australien. Dess uppgift var att vara en allt-i-allo på gårdar och i gruvor. Även om den är liten är den sportigare än man tror. Rasen är pigg, glad, barnkär, uthållig och modig. Rasen är en hund som gör intryck av spänst och styrka. Den australiska terriern är en tuff liten terrier, en stor hund i litet format. Den klarar det mesta som en stor hund kan.

Dagens australiska terrier är ett lättskött sällskap för både ung och gammal. Även om den är liten är den sportigare och tåligare än man tror. Rasen är känd för sin vaksamhet och sin vighet, egenskaper som gör den till en lämplig hund på skogspromenader, lydnadsplanen och agilitybanan. Australisk terrier är full av energi utomhus men stillsam inomhus.

Rasen är strävhårig och finns i två färgkombinationer; stål-till gråblå med rödgula tecken eller enfärgad rödgul. Karaktäristiskt för rasen är att håret på hjässan bildar en tofs och att den har en rejäl halskrage. Den ska trimmas 2–3 gånger per år. Genomkamning ett par gånger i veckan med en stålkam håller hemmet så gott
som hårfritt.

Rasklubb

Svenska Aussieklubben
Australisk terrier illustration

Fakta

  • Ursprung: Australien
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd hane: 25 cm, vikt 6,5 kg  Tikar något lägre och lättare.

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

  • Revideras nästa gång: 2026
  • Kontakt Avelskommittén: Lena Lidsell

Våra lokalklubbar

© 2024 Svenska Terrierklubben