American Staffordshire

American staffordshire terrier

Rasen härstammar från pitbull-terriern. Den är en social och trevlig familjehund hos den familj som har den tid och det intresset som krävs för att uppfostra och tillfredsställa den. En american staffordshire ska vara stabil, glad, orädd och utstråla livlighet, mod och självsäkerhet och passar bäst hos en hundkunnig person. Den kräver en fast och konsekvent uppfostran. Att gå på kurs rekommenderas starkt. Med tanke på rasens bakgrund måste man som ägare vara extra ansvarsfull och visa stor hänsyn mot sin omgivning.

Det är en väldigt social, nyfiken och förarvek hund och tycker därför om att vara med där det händer saker. Det är sällan den missar något som händer i omgivningen. Den har ett stort behov av närhet till människor. Rasen kan av en del uppfattas som påflugen och brötig. Rasen underkastar sig mycket sällan andra hundar. En skygg eller rädd individ är mycket otypisk. Den ska ge intryck av stor styrka för sin storlek. Balans mellan styrka och smidighet är av yttersta vikt.

Alla färger förekommer. Pälsen är lättskött.

American Staffordshire illustration

Fakta

  • Ursprung: USA
  • Användningsområde: Sällskap
  • Mankhöjd (hane/tik): 46–48 cm / 43–46 cm
  • Vikt (hane/tik): 28–33 kg / 19–25 kg

RAS – Rasspecifika avelsstrategier

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Dokument

© 2023 Svenska Terrierklubben